Kminek rośnie w Polsce na
ugorach,zboczach wzgórz, łąkach, przydrożach i pastwiskach. Znany
jest od dawna jako roślina lecznicze i przyprawowa.
Surowcem leczniczym kminu są owoce
(nasiona).Kmin jest doskonałym lekiem naturalnym na
trawienie,likwiduje gazy powstałe na skutek procesów gnilnych w
jelitach, usuwa stany skurczowe i zapobiega zaparciom. Kminek leczy
cały układ pokarmowy,ułatwia przyswajanie pokarmu, wzmacnia
perystaltykę jelit, procesy przemiany materii ,działa rozkurczowo
na mięśnie gładkie przewodów żółciowych. Napar z nasion pomaga
w niedoczynności żołądka,wrzodach żołądka i dwunastnicy,
bólach brzucha, kolce wątrobowej i jelitowej. Kminek działa
bakteriobójczo, moczopędnie,pasożytniczo, wykrztuśnie,
mleko-pędnie. Nalewka z nasion kminku na spirytusie pobudza
trawienie i wzmacnia osłabiony organizm. Zmielony kminek z
miodem,stosuje się doustnie jako środek wiatropędny(0,2g do 2g dwa
razy dziennie).Pobudza czynność serca i reguluje krwawienie
miesięczne.
Zewnętrznie stosuje się olejek
kminkowy, który działa bakteriobójczo,niszczy grzyby i pasożyty
skóry min:świerzb. Leczy zastoinowe zapalenie sutka. Poprawia
osłabiony słuch.
Nasiona kminku stosuje się jako
przyprawę do ciężko strawnych potraw,wzdymających (np.:kapusta,
groch, placki ziemniaczane,tłuste mięsa, pasztety).Można
przygotować mieszankę do przyprawy z kminku i majeranku (po ½
każdego) i przechowywać w słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz