piątek, 31 maja 2013

KMINEK-WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Kminek rośnie w Polsce na ugorach,zboczach wzgórz, łąkach, przydrożach i pastwiskach. Znany jest od dawna jako roślina lecznicze i przyprawowa.
Surowcem leczniczym kminu są owoce (nasiona).Kmin jest doskonałym lekiem naturalnym na trawienie,likwiduje gazy powstałe na skutek procesów gnilnych w jelitach, usuwa stany skurczowe i zapobiega zaparciom. Kminek leczy cały układ pokarmowy,ułatwia przyswajanie pokarmu, wzmacnia perystaltykę jelit, procesy przemiany materii ,działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodów żółciowych. Napar z nasion pomaga w niedoczynności żołądka,wrzodach żołądka i dwunastnicy, bólach brzucha, kolce wątrobowej i jelitowej. Kminek działa bakteriobójczo, moczopędnie,pasożytniczo, wykrztuśnie, mleko-pędnie. Nalewka z nasion kminku na spirytusie pobudza trawienie i wzmacnia osłabiony organizm. Zmielony kminek z miodem,stosuje się doustnie jako środek wiatropędny(0,2g do 2g dwa razy dziennie).Pobudza czynność serca i reguluje krwawienie miesięczne.
Zewnętrznie stosuje się olejek kminkowy, który działa bakteriobójczo,niszczy grzyby i pasożyty skóry min:świerzb. Leczy zastoinowe zapalenie sutka. Poprawia osłabiony słuch.
Nasiona kminku stosuje się jako przyprawę do ciężko strawnych potraw,wzdymających (np.:kapusta, groch, placki ziemniaczane,tłuste mięsa, pasztety).Można przygotować mieszankę do przyprawy z kminku i majeranku (po ½ każdego) i przechowywać w słoiku.

Brak komentarzy: