Za kraj pochodzenia mandarynki uważa
się Chiny. W Europie pojawiła się w XIX w. Obecnie wyróżnia się
kilka odmian mandarynek np.: Tangarynka , Tagala, Klementynka,
Ortanika, Satsume. Mandarynka należy do cytrusów,posiada
orzeźwiający i aromatyczny smak. Owoce mandarynki są
lekkostrawne, zawierają witaminy A, B, C oraz składniki mineralne
min :potas, magnez, fosfor. Z uwagi na małą wartość
kaloryczną a jednocześnie delikatny smak ,znajduje zastosowanie w
wielu dietach.
Owoc mandarynki jest naturalnym lekiem.
Świeży owoc mandarynki stanowi bogate źródło witaminy C,
dlatego też wpływa na zwiększenie odporności organizmu i
częściowo obniża gorączkę i gasi pragnienie,oraz przyśpiesza
trawienie. Spożywanie mandarynek pomaga zwalczyć zmęczenie,
bezsenność,zawarty w owocach brom, łagodzi stres, wycisza i
relaksuje. Zalecana dla osób starszych,gdyż łagodzi ból(min.
reumatyczny).
Mandarynka z uwagi na zawarte w niej
aromatyczne olejki eteryczne, jest szeroko stosowana w kosmetyce i
perfumerii. Jest składnikiem wielu preparatów służących do
pielęgnacji cery, które odświeżają i odżywiają skórę.
Wyciągi z mandarynki doskonale komponują się z drzewem
herbacianym,żeń-szeniem, występują w balsamach, żelach i wodzie
toaletowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz