Soki wytwarzane z owoców i warzyw
(najlepiej z własnego ogródka),są niezbędne dla organizmu
człowieka,szczególnie wczesną wiosną(podawane profilaktycznie), w
zaburzeniach pracy organizmu(zła dieta,zachwianie gospodarki
kwasowo-zasadowej),w celu oczyszczenia organizmu z toksyn oraz
pobudzenia,wyzwolenia energii .Często przeprowadzona odpowiednia
kuracja sokowa pomaga,zyskać wymarzoną talię ,a przede wszystkim
wzmocnić organizm i uodpornić na choroby. Świeże soki wyzwalają
tzw. przeciwutleniacze,które z kolei zwalczają szkodliwe dla
organizmu wolne rodniki.,zapobiegając min:zmianom nowotworowym. Sok
zaleca się pić małymi łykami, najlepiej na czczo lub pół
godziny przed jedzenie oraz 2 godziny po jedzeniu. Bazą komponowania
soków ,może być sok marchewkowy,dodajemy inne zgodnie z własnymi
potrzebami.
Przykłady naturalnych soków z owoców
i warzyw, zalecanych w danych schorzeniach:
Anemia-np:sok z
marchwi,dyni,buraka,pokrzywy,pietruszki, rzeżuchy;
Grypa-np:sok z
marchwi,kapusty,jabłka.,rzeżuchy;
Kamienie żółciowe-np:sok z marchewki
,buraka,cytryny,ogórka,pietruszki(korzeń i natka),czarnej
rzepy,selera oraz cykorii;
Piasek w nerkach,kolka nerkowa-np: soki
z natki i korzenia pietruszki,marchwi,mniszka i dyni;
Opuchnięte nogi,stawy,oczy-np: soki z
pietruszki, selera,marchwi ,kapusty,dyni,brokuły;
Żylaki nóg-np:sok z marchwi,
selera,natki i korzenia pietruszki,buraka,mniszka,cytryny,rzeżuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz