środa, 15 maja 2013

NATURALNE SOKI A ZDROWIE

Soki wytwarzane z owoców i warzyw (najlepiej z własnego ogródka),są niezbędne dla organizmu człowieka,szczególnie wczesną wiosną(podawane profilaktycznie), w zaburzeniach pracy organizmu(zła dieta,zachwianie gospodarki kwasowo-zasadowej),w celu oczyszczenia organizmu z toksyn oraz pobudzenia,wyzwolenia energii .Często przeprowadzona odpowiednia kuracja sokowa pomaga,zyskać wymarzoną talię ,a przede wszystkim wzmocnić organizm i uodpornić na choroby. Świeże soki wyzwalają tzw. przeciwutleniacze,które z kolei zwalczają szkodliwe dla organizmu wolne rodniki.,zapobiegając min:zmianom nowotworowym. Sok zaleca się pić małymi łykami, najlepiej na czczo lub pół godziny przed jedzenie oraz 2 godziny po jedzeniu. Bazą komponowania soków ,może być sok marchewkowy,dodajemy inne zgodnie z własnymi potrzebami.
Przykłady naturalnych soków z owoców i warzyw, zalecanych w danych schorzeniach:
Anemia-np:sok z marchwi,dyni,buraka,pokrzywy,pietruszki, rzeżuchy;
Grypa-np:sok z marchwi,kapusty,jabłka.,rzeżuchy;
Kamienie żółciowe-np:sok z marchewki ,buraka,cytryny,ogórka,pietruszki(korzeń i natka),czarnej rzepy,selera oraz cykorii;
Piasek w nerkach,kolka nerkowa-np: soki z natki i korzenia pietruszki,marchwi,mniszka i dyni;
Opuchnięte nogi,stawy,oczy-np: soki z pietruszki, selera,marchwi ,kapusty,dyni,brokuły;
Żylaki nóg-np:sok z marchwi, selera,natki i korzenia pietruszki,buraka,mniszka,cytryny,rzeżuchy.

Brak komentarzy: