Pietruszka jest dwuletnią rośliną.
Jej właściwości lecznicze dostrzegli już w starożytności Grecy
i Rzymianie, dalej Iberowie,Galowie ,Germanie i Słowianie. Dzisiaj
pietruszka jest doceniana na całym świecie jako doskonała przypraw
i naturalny lek. Surowcem leczniczym pietruszki jest
korzeń,liście(występuje odmiana pietruszki korzeniowej i
naciowej). Korzeń pietruszki ma duże wartości odżywcze i
lecznicze. Jest bogaty
w witaminy: A,C,E oraz B1, B2,
B6, PP oraz olejek eteryczny. Korzeń pietruszki ma
działanie moczopędne,napotne i trawienne. Wskazane jest dodawać
korzeń do surówek w chorobach układu moczowego min. w kamicy dróg
moczowych. Napar z ziela może być stosowany w zaburzeniach
trawienia i miesiączki. Liście (nać) ma również działanie
moczopędne i trawienne,dostarcza do organizmu dużo prowitaminy A i
witaminy z grupy B oraz witamina C I PP. Pietruszki nie należy
stosować w dawkach zwiększonych (leczniczych) podczas ciąży oraz
u małych dzieci.
Pietruszka jest
cenną,aromatyczno-smakową przyprawą. Dodaje się ją do
zup,sałatek i surówek. Zimą drobno pokrojony korzeń i listki
pietruszki są zdrowym i smacznym dodatkiem do sosów mięsnych.
Liście pietruszki można mrozić,ale zdrowsze są świeże,drobno
pokrojone możemy dodawać do kanapek (np. z czosnkiem,neutralizuje
jego zapach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz