sobota, 18 maja 2013

PIETRUSZKA -NATURALNY LEK I PRZYPRAWA

Pietruszka jest dwuletnią rośliną. Jej właściwości lecznicze dostrzegli już w starożytności Grecy i Rzymianie, dalej Iberowie,Galowie ,Germanie i Słowianie. Dzisiaj pietruszka jest doceniana na całym świecie jako doskonała przypraw i naturalny lek. Surowcem leczniczym pietruszki jest korzeń,liście(występuje odmiana pietruszki korzeniowej i naciowej). Korzeń pietruszki ma duże wartości odżywcze i lecznicze. Jest bogaty
w witaminy:  A,C,E oraz B1, B2, B6, PP oraz olejek eteryczny. Korzeń pietruszki ma działanie moczopędne,napotne i trawienne. Wskazane jest dodawać korzeń do surówek w chorobach układu moczowego min. w kamicy dróg moczowych. Napar z ziela może być stosowany w zaburzeniach trawienia i miesiączki. Liście (nać) ma również działanie moczopędne i trawienne,dostarcza do organizmu dużo prowitaminy A i witaminy z grupy B oraz witamina C I PP. Pietruszki nie należy stosować w dawkach zwiększonych (leczniczych) podczas ciąży oraz u małych dzieci.
Pietruszka jest cenną,aromatyczno-smakową przyprawą. Dodaje się ją do zup,sałatek i surówek. Zimą drobno pokrojony korzeń i listki pietruszki są zdrowym i smacznym dodatkiem do sosów mięsnych. Liście pietruszki można mrozić,ale zdrowsze są świeże,drobno pokrojone możemy dodawać do kanapek (np. z czosnkiem,neutralizuje jego zapach).

Brak komentarzy: