Wasabia japońska inaczej chrzan
japoński, uprawiany jest w Japonii, Korei i Tajlandii. Jest to
bylina o masywnym ,pełzającym kłączu. Wasabia jest cennym
naturalnym lekiem .Surowcem leczniczym są kłącze i korzenie
rośliny. Są one źródłem glukozydów, prowitaminy A, C ,witaminy
z grupy B. Zawieraj sole mineralne( głównie siarka i potas,jak
również wapń i żelazo). Wasabi a japońska z uwagi na swoje
właściwości bakteriobójcze , grzybobójcze pobudza pracę układu
pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, leczy zatrucia
pokarmowe np.:rybami (często podaje się starty chrzan japoński do
ryb) pokarmowe(np:rybami),niestrawności,niedokwaśności oraz
schorzenia wątroby i żołądka. Chrzan japoński ma działanie
moczopędne oraz antynowotworowe . Reguluje gospodarkę hormonalną.
Zapobiega próchnicy zębów .Okłady ze startego korzenia rośliny
pomagają na różne bóle( reumatyczne,mięśniowe i nerwobóle).
Chrzan japoński posiada podobne
wartości jak zwykły chrzan. Jest jednak znacznie od niego
mocniejszy i dużo ostrzejszy w smaku z odrobiną goryczki. Stosując
wasabi w potrawie lub jako dodatek ,należy dodawać go w małych
ilościach. W Polsce wasabi występuje w postaci pasty(ze startego
korzenia rośliny ,bez skórki). Dodaje się je do sosów oraz do
przekąsek(chipsów, orzeszków,prażonego ryżu).Odrobina startego
zielonego chrzanu mocno działa na nasz zmysł węchu,podrażnia i
oczyszcza kubki smakowe. Wasabia jest niezbędne w popularnym daniu
Sushi,w którym rozsmarowuje się pastę między rybą a ryżem.
Wasabia może być przyprawą do potraw na zimno i do
przekąsek,dobrze komponuje się z majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz