środa, 1 maja 2013

WASABIA JAPOŃSKA - NATURALNY LEK I PRZYPRAWA

Wasabia japońska inaczej chrzan japoński, uprawiany jest w Japonii, Korei i Tajlandii. Jest to bylina o masywnym ,pełzającym kłączu. Wasabia jest cennym naturalnym lekiem .Surowcem leczniczym są kłącze i korzenie rośliny. Są one źródłem glukozydów, prowitaminy A, C ,witaminy z grupy B. Zawieraj sole mineralne( głównie siarka i potas,jak również wapń i żelazo). Wasabi a japońska z uwagi na swoje właściwości bakteriobójcze , grzybobójcze pobudza pracę układu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, leczy zatrucia pokarmowe np.:rybami (często podaje się starty chrzan japoński do ryb) pokarmowe(np:rybami),niestrawności,niedokwaśności oraz schorzenia wątroby i żołądka. Chrzan japoński ma działanie moczopędne oraz antynowotworowe . Reguluje gospodarkę hormonalną. Zapobiega próchnicy zębów .Okłady ze startego korzenia rośliny pomagają na różne bóle( reumatyczne,mięśniowe i nerwobóle).
Chrzan japoński posiada podobne wartości jak zwykły chrzan. Jest jednak znacznie od niego mocniejszy i dużo ostrzejszy w smaku z odrobiną goryczki. Stosując wasabi w potrawie lub jako dodatek ,należy dodawać go w małych ilościach. W Polsce wasabi występuje w postaci pasty(ze startego korzenia rośliny ,bez skórki). Dodaje się je do sosów oraz do przekąsek(chipsów, orzeszków,prażonego ryżu).Odrobina startego zielonego chrzanu mocno działa na nasz zmysł węchu,podrażnia i oczyszcza kubki smakowe. Wasabia jest niezbędne w popularnym daniu Sushi,w którym rozsmarowuje się pastę między rybą a ryżem. Wasabia może być przyprawą do potraw na zimno i do przekąsek,dobrze komponuje się z majonezem.

Brak komentarzy: