wtorek, 30 kwietnia 2013

ZDROWE TŁUSZCZE ROŚLINNE (oleje i oliwa)

W codziennych posiłkach stosujemy dwa rodzaje tłuszczy : roślinne i zwierzęce. Tłuszcze roślinne są zdrowsze i zawierają niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki sam nie wytwarza tłuszcze,dlatego tak ważne jest systematyczne dostarczanie tłuszczu w pożywieniu. Naturalne tłuszcze roślinne to oleje i oliwa. Zawierają one witaminę E .W olejach przetworzonych dodaje się witaminę A i D. Mają one zastosowanie w kuchni oraz właściwości lecznicze. Najbardziej popularne oleje to : olej słonecznikowy. Jest bogaty w witaminę E i kwasy tłuszczowe. Jest lekki ,ma jasną barwę. Najlepiej stosować do sałatek i zimnych dań; olej rzepakowy, charakteryzuje się naturalnym smakiem i wysoką temperaturą spalania. Można go stosować do smażenia,duszenia, pieczenia oraz do sosów, sałatek i majonezów; olej kukurydziany,ma ciemno złotą barwę,neutralny smak i bardziej ciężki. Stosuje się go do pieczenia, smażenia i sałatek; olej sojowy,ma wyczuwalny smaki zapach. Najlepiej dodawać go do sałatek; olej arachidowy ma łagodny smak i można go stosować do delikatnych sałatek oraz do smażenia;
olej orzechowy,odpowiedni do(wybranych sałatek) i potraw,nadaje im intensywny orzechowy smak; oleje aromatyzowane ziołami(bazylią, oregano,majerankiem...) i przyprawami korzennymi
podnosi walory smakowe potraw:oliwa z oliwek ma właściwości odżywcze ( nie zawiera cholesterolu). Doskonała do sałatek,sosów,majonezów i serów.
Oleje roślinny posiadają działanie lecznicze na organizm ludzki: zmniejsza ryzyko chorób serca jak:niedokrwienie ,choroby układu krążenia ,zawarty w olejach nienasycony kwas tłuszczowy zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi co zapobiega miażdżycy.


Brak komentarzy: