niedziela, 28 kwietnia 2013

BERGAMOTKA – ZDROWY OWOC

Bergamotka należy do grupy cytrusów .Jest mieszanką pomarańczy gorzkiej z cytryną zwyczajną. W odróżnieniu od innych nie nadaje się do spożycia na surowo. Jest bardzo kwaśna i gorzkawa, dopiero w przetworach smakuje doskonale. Dodaje się ją do wyrobów cukierniczych i nadaje aromat herbatom. Owoce bergamoty są duży (około 8 cm średnicy).Ma żółtozielony kolor,gładką skórkę oraz lekko gruszkowaty kształt. Owoc wypełnia zielony, kwaśny miąższ.
Owoce bergamotki posiadają naturalne właściwości lecznicze. Posiada działanie odkażające, rozkurczowe i łagodzi bóle różnego pochodzenia. Zalecany jest przy niestrawności i chorobach jelit, likwiduje kolkę. Spożywanie częste bergamotki pobudza apetyt. Z owoców uzyskuje się olejek eteryczny,który stosuje się przy masażach leczniczych. Olejek łagodzi stany depresyjne,
zmęczenie,poprawia nastrój i orzeźwia. Posiada właściwości odkażające i bakteriobójcze. 
Poprawia stan skóry. Leczy trądzik,owrzodzenia,opryszczkę oraz łuszczycę. Przyśpiesza gojenie się ran,hemoroidów. Pomaga leczyć zapalenie oskrzeli.
Olejek z bergamotki posiada piękną szmaragdowo-zieloną barwę i charakterystyczny słodki zapach. Z uwagi na swoje zalety jest używany w kosmetyce do produkcji wielu perfum,kremów i mydeł. Olejek dodaje się do również do likierów i ciast.

Brak komentarzy: