Bergamotka należy do grupy cytrusów
.Jest mieszanką pomarańczy gorzkiej z cytryną zwyczajną. W
odróżnieniu od innych nie nadaje się do spożycia na surowo. Jest
bardzo kwaśna i gorzkawa, dopiero w przetworach smakuje doskonale.
Dodaje się ją do wyrobów cukierniczych i nadaje aromat herbatom.
Owoce bergamoty są duży (około 8 cm średnicy).Ma żółtozielony
kolor,gładką skórkę oraz lekko gruszkowaty kształt. Owoc
wypełnia zielony, kwaśny miąższ.
Owoce bergamotki posiadają naturalne
właściwości lecznicze. Posiada działanie odkażające,
rozkurczowe i łagodzi bóle różnego pochodzenia. Zalecany jest
przy niestrawności i chorobach jelit, likwiduje kolkę. Spożywanie
częste bergamotki pobudza apetyt. Z owoców uzyskuje się olejek
eteryczny,który stosuje się przy masażach leczniczych. Olejek
łagodzi stany depresyjne,
zmęczenie,poprawia nastrój i
orzeźwia. Posiada właściwości odkażające i bakteriobójcze.
Poprawia stan skóry. Leczy
trądzik,owrzodzenia,opryszczkę oraz łuszczycę. Przyśpiesza
gojenie się ran,hemoroidów. Pomaga leczyć zapalenie oskrzeli.
Olejek z bergamotki posiada piękną
szmaragdowo-zieloną barwę i charakterystyczny słodki zapach. Z
uwagi na swoje zalety jest używany w kosmetyce do produkcji wielu
perfum,kremów i mydeł. Olejek dodaje się do również do likierów
i ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz