Jęczmień jest jednym z najstarszych
zbóż świata. Od dawna znany był jako roślina pokarmowa. Obecnie
roślinę wykorzystuje się głównie do produkcji słodu w produkcji
piwa.
W medycynie naturalnej jako surowiec
leczniczy wykorzystuje się ziarno bez łuski, grubą zmieloną mąkę
(tzw. śrutę), otręby,kiełkujące ziarno oraz słód. Jęczmień
przygotowany w postaci kleiku lub naparu jest pomocny w zaburzeniach
układu pokarmowego (biegunkach, wzdęciach, kolce,schorzeniach
wątroby,zaparciach,kolce).Stosuje się go w przypadku osłabienia
organizmu, w stanach zapalnych i nieżytach pęcherza moczowego
oraz kamicy nerkowej. Mąka z ziaren jęczmienia jest wskazana dla
osób ciężko pracującym fizycznie, osłabionym,anemicznym i
dzieciom podatnym na krzywicę. Woda jęczmienna łagodzi wymioty i
nudności. Jęczmień jest niezastąpionym źródłem dla
organizmu: składników mineralnych(potasu,fosforu i magnezu).Odwar z
kiełek jęczmienia działa odżywczo,energetyzująco i
przeczyszczająco. Zmielony słód jęczmienny dodaje się do
jedzenia osobom osłabionym, chorowitym,dzieciom, rekonwalescentom
oraz ludziom starszym. Poprawia on proces trawienia i przemianę
materii.Jęczmień stabilizuje pracę
serca,zapobiega jego schorzeniom oraz normalizuje ciśnienie krwi.
Zewnętrznie stosuje się jęczmień w
postaci odwaru do płukania gardła. Mąka jęczmienna służy do
okładów w stanach zapalnych skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz