Nadmiar spożywania pokarmów
pochodzenia zwierzęcego (dużo mięsa,wędlin), mało warzyw i
surówek oraz brak ruchu prowadzi do zaburzenia w układzie
trawiennym, niewydolności wątroby i zalegania toksyn w organizmie.
Zostaje zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa. Nieceniony jest wpływ
kiszonek na organizm ludzki. Zalicza się do nich: kiszoną kapustę,
biały barszcz (zakwaszany mąką razową),barszcz z kiszonych
buraków , kwas chlebowy oraz ocet jabłko(z własnej
spiżarni,najlepiej pić go rano -2-3 łyżki octu jabłkowego na
szklankę wody z 2 łyżkami miodu)Pomaga na zaparcia.
Kiszonki znane są od dawna,oparte są
o wypróbowane przepisy naszych babci.
Najpopularniejszą i zdrową kiszonką
jest kapusta kiszona, spożywana jako surówka lub podawana w
postaci rozcieńczonego soku z kapusty. Kapusta kiszona ,ma działanie
antynowotworowe. Zawarty w kiszonej kwas mlekowy(powstały w procesie
fermentacji) przywraca właściwą florę bakteryjną w jelitach np.
po kuracji antybiotykowej.
Barszcz biały wpływa korzystnie na
układ trawienny, zawiera dużo witaminy B,(wysoka temperatura
niszczy witaminę i neutralizuje kwas mlekowy).
Kiszony barszcz czerwony, korzystnie
wpływa na florę bakteryjną w jelitach, likwiduje anemię(buraki
działają krwiotwórczo).Zalecany jest kobietom w ciąży i w
obfitej miesiączce.
Kwas chlebowy jego cenne właściwości
lecznicze wynikają z zawartości w nim kwasu mlekowego,witamin z
grupy B, witamina E. Regularne picie kwasu chlebowego leczy
zaburzenia układu pokarmowego ,poprawia pracę żołądka, jelit.
Kwas chlebowy leczy alergie,
reumatyzm,migreny,,niedokrwistość,nerwice oraz choroby
skóry(łuszczyca).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz