środa, 19 czerwca 2013

OTYŁOŚĆ-PROFILAKTYKA I DIETA

Odżywianie się pokarmem wysoce kalorycznym,tłustymi oraz mała aktywność fizyczna, prowadzi do otyłości. Zwiększenie masy ciała często wpływa na zmiany chorobowe w organizmie jak:zwiększony cholesterol, nadciśnienie tętnicze, niewydolność oddechowa,zwyrodnienie stawów , miażdżyca oraz cukrzyca. Uznaje się że prawidłowa waga wynosi tyle co wzrost minus 100cm(155cm wzrostu ,waga prawidłowa 55kg, powyżej jest nadwaga).
Profilaktycznie zaleca się zmianę stylu życia,zdecydowanie więcej ruchu(gimnastykę, spacery,rower lub ostatnio popularny "nordic walking") oraz zmienić nawyki żywieniowe.
Nadwaga może wynikać ze złego trawienia i złej diety..Na poprawę przemiany materii dobre są mieszanki ziołowe gotowe ( Degrosan) lub na zaparcie ( Normosan ).Można samemu przygotować mieszankę ziołową na otyłość i zaparcie. Należy przygotować 100g rumianku, po 50g ziela dziurawca,korzenia prawoślazu, ziela krwawnika, liście mięty i owoce anyżu, wszystko razem wymieszać. Następnie 1 łyżkę mieszanki ziołowej zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem ½ godziny. Napar pijemy rano i wieczorem. Przy otyłości warto dodawać zioła do potraw( kminek,majeranek, kolendra, ruta ogórecznik),wpływają one na przemianę materii i usuwają toksyny.
Przy otyłości ważna jest zmiana diety. Zaleca się dietę urozmaiconą o pożywienie pochodzenia roślinnego np.:przetwory zbożowe(otręby , kasze , płatki),warzywa i owoce oraz mniej tłuszczów zwierzęcych,soli kuchennej i cukru. Powinno spożywać więcej węglowodanów, błonnika, ryb,drób, mleka i przetwory, naturalne oleje roślinne i w małych porcjach chude mięso. Należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce,wysokokaloryczne wypieki, dżemy pełno-słodkie, śmietanę,majonezy i alkohole.

Brak komentarzy: