środa, 31 lipca 2013

POR - JARZYNA LECZNICZA I ODŻYWCZA


Por należy do grupy najstarszych jarzyn, do której należą cebula i czosnek. Posiada naturalne właściwości lecznicze i odżywcze. Por można spożywać na surowo,gotowany i duszony. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Wskazany w ditach odchudzających i leczniczych. Nadaje się na surówki, sałatki do zup,sosów.
Właściwości lecznicze – por stosuje się jako odtrutkę na zatrucie pokarmowe(nieświeżym pokarmem, grzybami, spalinami, ołowiem i innymi chemikaliami.
Zalecany jest w anemii ,arteriosklerozie,artretyzmie, gośćcu i w gruźlicy. Pomaga w zaburzeniach trawiennych:na niestrawność ,zaparcie oraz w otyłości. Sok ze świeżych porów jest skutecznym środkiem na kamicę moczową,nieżyt dróg moczowych. Należy do afrodyzjaków,wpływa na potencję seksualną u mężczyzn. Syrop z porów leczy koklusz u dzieci. Oczyszczone korzonki porów ,rozdrobnione zmieszane z mlekiem są zalecane na robaki. Ponadto por działa wzmacniająco na system nerwowy,oczyszcza krew oraz działa antyseptycznie.
Zewnętrznie jarzyna jest stosowana w postaci okładów na czyraki,hemoroidy,odciski, rany, wrzody,brodawki ,odciski. Białe liście z pora, rozgniecione z małą ilością osłodzonej wody,tworzą leczniczy okład(kataplazm) na czyraki , ropnie. Ciepłe ,ugotowane pory (okład)pomagają w stanie zapalnym pęcherza moczowego. Okład przykłada się do podbrzusza. Por w postaci bulionu zaleca się po nadmiernym spożyciu alkoholu. Pomaga na użądlenia owadów, należy usunąć kolec i nacierać porem użądlone miejsce.

Brak komentarzy: