wtorek, 30 lipca 2013

RZODKIEWKA OGRODOWA - WARZYWO LECZNICZE


Rzodkiewka ogrodowa jest jednoroczną rośliną warzywną. Znano ją już w starożytności. Jest rośliną powszechną, uprawiana jest w ogródkach do spożycia i jako roślina przyprawowa. Jadalne są bulwy korzenne, które w zależności od odmiany są kuliste,owalne, wydłużone.
Rzodkiewka zawiera olejki eteryczne, posiada dużo witaminy C, witaminy z grupy B i PP oraz niezbędne związki mineralne jak:wapń, fosfor, miedź i mangan. Jest cennym warzywem leczniczym. Ma właściwości antybiotyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwbólowe, przeciw-krzywiczne, przeciwszkorbutowe, rozkurczowe i wykrztuśne. Oczyszcza nerki i wątrobę. Zalecana jest w kamicy nerkowej i żółciowej. Poprawia pracę układu pokarmowego,pobudza łaknienie i trawienie. Wzmacnia ukrwienie organizmu, wpływa na porost włosów. Rzodkiewka zalecana jest w: anemii, artretyzmie, reumatyzmie, braku łaknienia, dolegliwościach oskrzelowych i wątrobowych,kamicy nerkowej i żółciowej, krzywicy,szkorbucie,wypadaniu włosów i zmarszczkach. Poprawia wzrok i pamięć. Rzodkiewka polecana jest osobom na diecie odchudzającej.
Zewnętrznie można stosować rzodkiewkę (utartą )na okłady rozgrzewające,pomagające w leczeniu gośćca, reumatyzmu i na obrzęki stawów.

Brak komentarzy: