piątek, 12 lipca 2013

PORZECZKA CZARNA-WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Lato to czas zbiorów leczniczych owoców. Porzeczka czarna jest wyjątkowo cenna w lecznictwie naturalnym. Bogata jest w witaminę C ( w upalne lato na 100g owoców może zawierać 2000mg witaminy C), witaminę P, K i liczne biopierwiastki oraz olejki eteryczne.
Porzeczka czarna posiada naturalne właściwości lecznicze, działa moczopędnie, jest doskonała na przeziębienie (rozgrzewa i działa napotnie). Posiada właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, przeciw-artretyczne i wzmacniające układ pokarmowy.
Preparaty z porzeczki(surowce lecznicze-sok, owoce, przetwory(surowa galaretka) i liście), zalecane są w wielu dolegliwościach min: infekcje dróg oddechowych (angina), układu pokarmowego(nieżyt dróg pokarmowych,nerwica żołądka, złe trawienie, biegunka,dolegliwości wątrobowe, zatrucia, żółtaczka), układu moczowego( zatrzymanie moczu, kamica moczowa, niedomaganie nerek, nadmiar kwasu moczowego, zapalenie gruczołu krokowego),wspomaga w dolegliwościach krążeniowych (niedokrwistość, skaza krwotoczna, zła krzepliwość krwi,miażdżyca).Porzeczka czarna ponadto wspomaga leczenie takich chorób jak : szkorbut, choroby przyzębia, artretyzm, reumatyzm, gościec, zaćma soczewkowa, migrena,ogólne zmęczenie i osłabienie. Leczniczo porzeczka czarna można stosować w postaci naparu z liści oraz pić sok ze świeżych owoców.
Czarne porzeczki należy jeść dojrzałe. Uzyskuje się z nich : sok,galaretki, dżemy,nalewki, wina. Świeże liście dodaje się do solonych ogórków.

Brak komentarzy: