Lato to czas zbiorów leczniczych
owoców. Porzeczka czarna jest wyjątkowo cenna w lecznictwie
naturalnym. Bogata jest w witaminę C ( w upalne lato na 100g owoców
może zawierać 2000mg witaminy C), witaminę P, K i liczne
biopierwiastki oraz olejki eteryczne.
Porzeczka czarna posiada naturalne
właściwości lecznicze, działa moczopędnie, jest doskonała na
przeziębienie (rozgrzewa i działa napotnie). Posiada właściwości
przeciwbiegunkowe, przeciwszkorbutowe, przeciw-artretyczne i
wzmacniające układ pokarmowy.
Preparaty z porzeczki(surowce
lecznicze-sok, owoce, przetwory(surowa galaretka) i liście),
zalecane są w wielu dolegliwościach min: infekcje dróg oddechowych
(angina), układu pokarmowego(nieżyt dróg pokarmowych,nerwica
żołądka, złe trawienie, biegunka,dolegliwości wątrobowe,
zatrucia, żółtaczka), układu moczowego( zatrzymanie moczu, kamica
moczowa, niedomaganie nerek, nadmiar kwasu moczowego, zapalenie
gruczołu krokowego),wspomaga w dolegliwościach krążeniowych
(niedokrwistość, skaza krwotoczna, zła krzepliwość
krwi,miażdżyca).Porzeczka czarna ponadto wspomaga leczenie takich
chorób jak : szkorbut, choroby przyzębia, artretyzm, reumatyzm,
gościec, zaćma soczewkowa, migrena,ogólne zmęczenie i osłabienie.
Leczniczo porzeczka czarna można stosować w postaci naparu z liści
oraz pić sok ze świeżych owoców.
Czarne porzeczki należy jeść
dojrzałe. Uzyskuje się z nich : sok,galaretki, dżemy,nalewki,
wina. Świeże liście dodaje się do solonych ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz