Łuszczyca jest chorobą skóry. Charakteryzuje się łagodnym rozrostem naskórka. Na skórze pojawiają się wykwity -rumienie złuszczające. Umiejscawiają się najczęściej na łokciu, kolanach, owłosionej skórze głowy. Wielość wykwitów może być wielkości łebka szpilki po duże plackowate
ogniska zapalne. Najczęściej spotykane postacie łuszczycy to :krostkowa( występują drobne krostki w fałdach skóry)oraz stawowa (zmiany dotyczą stawów,objawy to ból, obrzęki, zniekształcenie oraz zmiany skórne rozległe i wysiękowe).
W leczeniu naturalnym szczególnie ważna jest dieta . W leczeniu łuszczycy bardzo ważna jest witamina B2 , która znajduje się w brukwi, surowej cebuli,grochu, surowej marchwi, kapuście, świeżych ogórkach, czarnych jagodach, cytrynie,jabłkach, jeżynach,poziomkach, truskawkach i innych. Występuje również w pieczywie pszennym,razowym, w baraninie, cielęcinie, świeżych rybach morskich, tranie i miodzie. Do potraw zaleca się stosować przyprawy: kminek,majeranek, pieprz poprawiające trawienie .Bardzo ważne jest codzienne wypróżnienie.
Inne metody naturalnego leczenia: ziołolecznictwo. Zioła pomocne w leczeniu łuszczycy: łopian, berberys, rumianek i jeżówka. Obok ziół zaleca się kremy ,maści i kąpiele ziołowe. Aromaterapia,stosowanie ziół i olejków eterycznych o działaniu kojącym i zmniejszającym reakcję alergiczną: rumianek, lawenda,drzewo sandałowe.
Chromoterapia-leczenie kolorem(niebieskim,który łagodzi stany zapalne).Refleksoterapia -masaż receptorów związanych z układem krążenia, limfatycznym i wydalniczym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz