niedziela, 25 sierpnia 2013

WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO – DIETA

We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, dochodzi często do stanów zapalnych poszczególnych jego odcinków lub na całości. Błona śluzowa jelita jest obrzęknięta i krucha co prowadzi do nadżerek, owrzodzenia oraz pojawiają się krwotoki. Schorzenie charakteryzuje się często remisją i nawrotami. Chory wymaga stałej opieki specjalistycznej.
Możemy pomóc chorym metodami naturalnymi a głównie dietą. Z uwagi na przewlekły okres trwania choroby dieta powinna być bogata w białko, składniki mineralne i witaminy. Najlepiej w konsultacji z dietetykiem ustalić prawidłowe proporcje określonych składników w codziennej diecie. Z diety już na początku należy wyeliminować takie warzywa jak: kapusta i kalafior. Również nie wskazane są inne produkty ciężkostrawne min: groch, fasola, śliwki, kasze gruboziarniste i pieczywo wysokiego przemiału. Potrawy przygotowuje się z małą ilością tłuszczu. Z diety należy wykluczyć wszelkie potrawy smażone lub zaprawiane zasmażka. Posiłki należy spożywać często , przynajmniej 5 razy dziennie w niewielkich ilościach. Najlepiej przeżuwać pokarm powoli, każdy kęs. Dlatego też wskazane są produkty przetarte , rozdrobnione lub mielone.
W chorobie wrzodowej jelita grubego należy unikać stresu, gdyż bywa on często przyczyną nawrotu choroby. Zaleca się choremu ziołowe leki uspakajające i terapie relaksujące.

Brak komentarzy: