środa, 22 stycznia 2014

CIELĘCINA – WARTOŚCI ODŻYWCZE

O wartościach odżywczych cielęciny decydują: warunki chowu zwierząt, sposób odżywiania oraz wiek zwierzęcia (najbardziej wartościowe jest mięso pochodzące od kilkutygodniowych cielaczków). Jest to mięso delikatne , zalecane w dietach naturalnych (szczególnie dla dzieci).
Cielęcina jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników jak: białka; witamin-kobalamina (witamina B12 ) i PP oraz cynku. Białko jest ważnym składnikiem pożywienia, dostarczającego aminokwasów do odbudowy zużytych tkanek. Należy mieć na uwadze , że nadmiar
białka zwierzęcego może być szkodliwy dla zdrowia, ponieważ wpływa na zaburzenie pracy wątroby i nerek. Kobalamina (witamina B12 ) współdziała przy tworzeniu i regeneracji czerwonych ciałek krwi. Dlatego też cielęcina jest zalecana dla osób chorych na anemią. Ponadto witamina ta wpływa na koncentrację i tworzy materiał genetyczny organizmu. Jest wykorzystywana w leczeniu schorzeń żołądka. Cynk jest niezbędny do wzrostu i regeneracji tkanek, bierze udział w produkcji hemoglobiny. Niedobór tego minerału powoduje u dzieci utratę apetytu co prowadzi do zahamowania wzrostu.
Cielęcinę można mrozić, nie traci witamin, ma właściwości zakwaszające, dlatego należy spożywać ją z dodatkiem warzyw np: marchewką,groszkiem, kalafiorem, fasolką szparagową lub szpinakiem. W kuchni polskiej cielęcinę podaje się najczęściej z pieczonymi ziemniakami, ryżem.Cielęcinie można przyprawić nasionami lub liśćmi kolendry które nadają ciekawy, ostry smak.

Brak komentarzy: