Drożdże piekarnicze i piwne oraz ekstrakt drożdżowy są stosowane do celów wytwórczych jak również posiadają właściwości lecznicze. Drożdże zawierają następujące składniki odżywcze: białka; tłuszcze; kwasy nukleinowe; aminokwasy; sole mineralne -dużą ilość magnezu; witaminy z grupy B; cholinę.Ekstrakt drożdżowy dostarcza kwas foliowy, który jest niezbędny do tworzenia przez organizm komórek krwi oraz dostarcza magnez,potas i cynk. Drożdże wpływają przede wszystkim na przemianę materii i regulują florę bakteryjną jelit. Stosuje się je w leczeniu awitaminozy B(czyli niedoboru witamin z grupy B). Przyczyną tego stanu zwyczaj jest niepełnowartościowa dieta lub zaburzenia w procesie wchłaniania pokarmów( brak innych witamin jak:A, D, E, K rozpuszczalnych w tłuszczach). Chroniczny niedobór witamin z grupy B, powoduje różne schorzenia skórne oraz niedokrwistość.
Drożdże pobudzają apetyt, łaknienie. Zalecany jest napój z drożdżowy, który sporządza się z : 8 dkg drożdży, 20 dkg cukru, 1½ szklanki utartego razowego chleba i 1 szklanka soku owocowego. Napój jest odżywczy jak również gasi pragnienie.
Nadmierne spożywanie drożdży jest nie wskazane dla osób z nadciśnieniem(z uwagi na dużą zawartość sodu). Zwraca się też uwagę na umiarkowane spożywanie produktów zawierających drożdże .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz