Współczesne tempo życia powoduje, że sięgamy coraz częściej po dania gotowe. Do najbardziej popularnych dań typu fast food zaliczamy: hamburgery; cheeseburgery; hot dogi; pizza oraz frytki. Zdominowały one życie młodego pokolenia, które z braku czasu stołują się w barach szybkiej obsługi, w przydrożnych budkach. Posiłki typu fast food dostarczają organizmowi dużo tłuszczu- zwłaszcza kwasów nasyconych i innych tłuszczów pochodzenia roślinnego, szkodliwych dla organizmu.
Aby zapobiec ubocznym skutkom , należy niepełnowartościową dietę fast food, wzbogacić o zdrową żywność min: warzywa; owoce; soki owocowe lub herbata zamiast słodkich napoi gazowanych; zastępować cukier słodzikiem; wybierać dania o mniejszej zawartości kalorii oraz ograniczyć sól. Zdecydowanie należy unikać: potraw smażonych na tłuszczu(na rzecz mięsa grillowanego);dodawania tłustych sosów , majonezu(zastąpić musztardą); unikać skórki kurczaka, która jest tłusta i zawiera dużo cholesterolu); spożywania dużych porcji posiłków; najlepiej spożywać typowe dania fast food , bez tuczących dodatków; ograniczać ilość deserów, koktajli, słodzonych napoi typu cola(zawierają dużo cukru).
Dania typu fast food nie powinni jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym krwi i chore na cukrzyce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz