sobota, 8 lutego 2014

PIERZGA - ZASTOSOWANIE LECZNICZE

Pierzga to naturalny lek, powstały w procesie przetworzenia przez pszczoły pyłku kwiatowego. Pierzga powstaje w wyniku skomplikowanego procesu fermentacji mlekowej obnóża. Jest mniej znana niż miód, jest mniej słodka ,smak jej jest lekko kwaskowy, który zawdzięcza procesowi fermentacji mlekowej pyłku. Pierzga jest łatwo strawnym produktem białkowym.
Pierzga jest bogata w witaminy :z grupy B (B1, B2, B6, B12), A, C, D, E, P i PP. Związki mineralne jak:potas, żelazo, selen, miedź, krzem, magnez, chlor,siarkę i mangan.
Ma szerokie zastosowanie w naturalnym lecznictwie. Posiada ważne dla organizmu właściwości oczyszczające i odtruwające, usuwa toksyny,normalizuje pracę wątroby, żołądka, nerek, pomaga w łagodzeniu skutków choroby alkoholowej, wzmacnia organizm, poprawia przemianę materii i reguluje procesy trawienne, zaparcia i biegunki. Znane są właściwości antydepresyjne pierzgi, wpływa ona na poprawę samopoczucia, koncentrację i ogólną sprawność psychiczną i fizyczną. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zalecana jest w anemii, nadciśnieniu, miażdżycy oraz w schorzeniach prostaty. Wskazana jest w stanach osłabienia lub wycieczenia organizmu (szczególnie po ciężkiej chorobie lub operacji).
Najlepsze efekty lecznicze, uzyskamy stosując pierzgę dwa razy dziennie. Pierzgę moczy się w wodzie( łyżeczka pierzgi na ½ szklanki wody ), minimum 4 godziny. Można kupić gotowy preparat pierzgi z miodem.

Brak komentarzy: