Owoc wyhodowano w Nowej Zelandii. Należy do gatunków dyniowatych, posiada kształt eliptyczny. Ma skórkę (jasnozłotą, pomarańczową lub czerwoną) pokrytą tępymi kolcami w kształcie przypominającym rogi. W różnych regionach świata określa się go jako: melano, metulon, kiwanos, rogaty ogórek afrykański, rogaty melon, angielski pomidor. Odżywcze wartości owocu, wpływają na jego wszechstronne zastosowanie.
Zastosowanie w kuchni-częścią jadalną owocu jest zielony miąższ , który smakiem przypomina banana, melona lub ogórka. Smak ma mdły, dlatego też stosuje się go jako jeden ze składników potrawy. Je się go na surowo przed daniem głównym lub jako dodatek do sałatek owocowych, deserów i napoi. Sporządza się z niego przetwory np; powidła, konfitury, kisiele oraz soki, musy i kompoty.
Zastosowanie w leczeniu naturalnym-jedzenie miąższu kiwano wpływa korzystnie na wątrobę, nerki i układ krwionośny. Wzbogaca organizm w witaminę C i P, co jest szczególnie ważne w leczeniu wielu schorzeń jak: miażdżycy, niedokrwistości i innych chorób krążenia. Ponadto działa moczopędnie i przeczyszczająco na układ moczowy oraz poprawia trawienie.
Miąższ kiwano ma zastosowanie w kosmetyce dzięki dużej zawartości witaminy A. Stosuje się go do produkcji kremów, balsamów i śmietanek kosmetycznych. Preparaty wykazują działanie przeciwzmarszczkowe, regenerujące i osłaniające przy intensywnym opalaniu.
Twardą i oryginalną skórkę kiwano można wykorzystać do wyrobów dekoracyjnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz