wtorek, 4 marca 2014

CHOROBY SERCOWO-NACZYNIOWE A DIETA

Czynniki sprzyjające chorobom sercowo - naczyniowych to: otyłość,podwyższony cholesterol oraz niewłaściwe odżywianie.Otyłość jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń lipidowych, miażdżycy oraz cukrzycy i chorób nowotworowych . Cholesterol jest substancją lipidową. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka. Wyróżniamy cholesterol „dobry i zły”. Dobrym cholesterolem nazywamy HDL,usuwa on nadmiar cholesterolu z krwi .Zły cholesterol LDL powoduje odkładanie się cholesterolu w komórkach ścian tętniczych,tworząc złogi i przyczyniając się do ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Właściwa dieta pomagająca eliminować nadmiar cholesterolu z organizmu,powinna zawierać jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np.:oliwa z oliwek,olej rzepakowy) ; wielonienasycone kwasy omega-3( źródłem są ryby morskie), które zapobiegają i leczą chorobę niedokrwienną serca i udaru mózgu oraz łagodzą nadciśnienie tętnicze. Kwas omega-6(źródłem są oleje roślinne i margaryny),wpływa na poziom cholesterolu trakcji LDL.
Dieta jest jednym z ważnych elementów naturalnej profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Zmiana żywienia pomaga zapobiegać chorobom jak i leczyć. Oto niektóre zalecenia: w ciągu dnia jeść umiarkowane 4-5 posiłki . Potrawy smażone i duszone na tłuszczu, zastępujemy gotowanymi, gotowanymi na parze lub pieczonymi w folii lub na ruszcie. Frytki,ziemniaki smażone zamieniamy na na gotowane bez dodatku tłuszczu. Unikamy takich produktów jak:chipsy,fast food, i słodycze . Wybieramy produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, kefir, jogurt, sery twarogowe.Unikamy śmietany, serów żółtych i topionych. Ograniczamy sól na korzyść przypraw ziołowych. Wprowadzamy świeże warzywa i owoce.

Brak komentarzy: