środa, 9 kwietnia 2014

LANGSAT - ZDROWY OWOC MALAJSKI

Langsat należy do najsmaczniejszych owoców pochodzenia malajskiego. Owocem jest jagoda o kształcie okrągłym lub eliptycznym i średnicy około 2 cm. Owoc zawiera zazwyczaj dwa duże, zielone i gorzkie nasiona (w kształcie bobu). Skóra owocu jest twarda, ma żółty lub żółto-zielonkawy kolor i rdzawo nakrapiana cętkami. Pod skórką znajduje się biały , galaretowaty, półprzezroczysty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym. Nadaje się na smaczne i zdrowe przetwory (dżemy, galaretki, kompoty, syropy, soki, kisiele, sorbety) oraz jako doskonały dodatek do lodów i koktajli alkoholowych.
Langsat posiada naturalne właściwości lecznicze. Zawiera cenne składniki mineralne (żelazo, wapń, fosfor ), ponadto dostarcza organizmowi białko i witaminy z grupy B oraz C. Jego częste spożywanie zapobiega infekcjom , zakażeniom, wzmacnia organizm i stymuluje układ odpornościowy. Najczęściej poleca się go osobom walczącym z nadwagą, ponieważ jest niskokaloryczny (33 kcal w 100g owocu) i nie zawiera tłuszczu.
Prześlij komentarz