środa, 7 maja 2014

HERBATA CHIŃSKA-STARY ŚRODEK LECZNICZY

Napar z herbaty chińskiej jest powszechnie używanym napojem, znanym od 3000 lat. Z niesfermentowanych liści przybiera kolor zielony,natomiast gdy są sfermentowane jest czarny.
Jest to stary, naturalny środek leczniczy. W jej skład wchodzą: cukry, białko, skrobia, garbniki, kofeina, katechiny, celuloza, guma, olejek eteryczny, witaminy , C, K i z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne (fluor, potas, mangan).
Napar z liści herbaty chińskiej jest skutecznym środkiem na biegunkę, czerwonkę, dolegliwości żołądkowe, niestrawność, zapalenie wątroby. Wykazuje wzmacniające działanie na układ odpornościowy organizmu. Posiada działanie odżywcze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeczyszczające Wspomaga pracę układu krwionośnego i moczowego. Zapobiega chorobom serca, zawałom, pozytywnie wpływa na krążenie, pobudza procesy krwiotwórcze i co bardzo ważne zwiększa elastyczność i zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych. Herbata działa tonizująco i moczopędnie. Jest skutecznym, naturalnym lekiem na zwiększenie koncentracji, pamięci oraz wyostrza wzrok i słuch. Napar wypijany systematycznie wzmacnia układ oddechowy i zapobiega nowotworom .Zewnętrznie stosuje się okłady z herbaty, które łagodzą oparzenia słoneczne, uśmierzają ból. Goją rany, skaleczenia , otarcia skóry i ukąszenia owadów oraz odkażają,ma działanie przeciwobrzękowe i ściągające. Pomocne są na stany zapalne oczu, można je przykładać na podrażnione i opuchnięte oczy.

Brak komentarzy: