niedziela, 4 maja 2014

MIĘTA PIEPRZOWA - LEK NA WIELE DOLEGLIWOŚCI

Mięta pieprzowa jest gęsto ulistnioną byliną. Z obu stron liście są pokryte gruczołami olejkowymi, dlatego też mięta odznacza się silnym , chłodzącym zapachem. Leczniczy olejek występuje w całej nadziemnej części rośliny. Głównym jego składnikiem jest L-mentol. Ponadto mięta zawiera kwasy organiczne, tłuszcze, prowitaminę A, witaminy C i P, sole mineralne ( potas, wapn, fosfor, magnez, żelazo i cynk), gorycze, flawonoidy.
Mięta pieprzowa jest naturalnym lekiem na wiele chorób i dolegliwości. Właściwości lecznicze posiada olejek i liście ziela. Napar i nalewka z liści doskonale wspomaga pracę układu pokarmowo -trawiennego. Działają wiatro- i żólciopędnie, leczą wzdęcia, zgagę, stymulują nudności, brak łaknienia oraz wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze w całym ustroju. Picie ich regularnie rozszerza naczynia wieńcowe, łagodzi bóle głowy, stawów i mięśni, oczyszcza i dezynfekuje organizm. Odwar z liści hamuje krwotoki płucne i nadmierne krwawienie miesiączkowe. Herbatka z suszonych liści mięty poprawia wygląd cery, obniża ciśnienie krwi, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i osłabia skurcze układu pokarmowego. Poza tym leczy nerwice, wyczerpanie, nadkwaśność, żylaki odbytu i skazę limfatyczną.
Olejek miętowy, pomaga w nieżytach dróg oddechowych i pobudza wydzielanie gruczołów wewnętrznych. Nacieranie olejkiem skroni pomaga w migrenie i nerwobólach, Stosuje się go do inhalacji, płukanek jamy ustnej. Inne preparaty jak np: spirytus miętowy używa się do masażu. Mięta likwiduje nieprzyjemny zapach z ust np. cukierki miętowe lub żucie świeżych liści , które pomagają również w dolegliwościach jamy ustnej( opuchniętych dziąsłach, bólach zęba i gardła). Także woda miętowa łagodzi stany zapalne cery, szczególnie łagodzi liszaje.

Brak komentarzy: