poniedziałek, 16 czerwca 2014

DRZEWO OLIWNE - ŹRÓDŁEM ZDROWIA


Drzewo oliwne (oliwka europejska) uprawiane jest przez ludzi od ponad 4 tysięcy lat. Rośnie w ciepłym klimacie min. w rejonie Morza Śródziemnego. Jest ono niezwykłym źródłem wartości odżywczych i leczniczych. Owoce drzewa-oliwki posiadają wysoką wartość energetyczną, są bogate w witaminę E, która wpływa na poprawę wzroku. Aby poprawić walory smakowe i pozbyć się gorzkawego posmaku surowych oliwek, należy moczyć je w solance. Mówi się, że najzdrowsza i najbardziej wartościowa z oliw jest oliwa z oliwek,oczywiście uzyskiwana z pierwszego tłoczenia.
Surowcem leczniczym są liście (napary,okłady),owoce (oliwki) i oliwa z oliwek. Nałożona na skórę oliwa poprawia stan suchej skóry, stan włosów, zwłaszcza przy łupieżu. Okłady z liści , pomocne są przy otarciu naskórka. Bardzo skuteczne w przypadku ukąszenia pszczół, osy.
Naturalne produkty oliwki europejskiej, leczą wiele schorzeń. Dzięki bogatej zawartości witaminy E i kwasów z grupy „ Omega” liście i oliwki poprawiają krążenie i pracę serca. Wspomagają układ pokarmowy i nerwowy. Dobrze jest pić mocny, gorzki napar, który obniża ciśnienie, likwiduje zmęczenie i wzmacnia odporność. Olej z kolei pomaga przy zaparciach i wrzodach trawiennych. Oliwka likwiduje nadkwasotę i inne dolegliwości żołądkowe. Również warto stosować oliwki przy chorobie nowotworowej, gdyż posiadają przeciwutleniacze, które ograniczają rozwój rodników.
Oliwa z oliwek jest produktem bazowym do wielu kosmetyków (kremów, maseczek).

Brak komentarzy: