niedziela, 15 czerwca 2014

ZŁOCIEŃ MARUNA ROŚLINA LECZNICZA I PRZYPRAWOWA

Roślina często nazywana marunką. Jest rośliną leczniczą, przyprawową i bardzo ozdobną.
W naturalnym leczeniu ma wszechstronne zastosowanie. Leczniczym surowcem są jej liście oraz kwiaty. Świeże liście rośliny spożywane codziennie (3-5listki) zapobiegają dolegliwościom migrenowym, zmniejszają kurcze mięśni gładkich, rozluźniają naczynia krwionośne i pobudzają miesiączkowanie. Roślina jest skuteczna na bezsenność i koszmary senne. Nalewka z liści jest pomocna na bóle ( np. brzucha, w ostrych stanach artretyzm). Napar z kwiatów maruny wykazuje działanie przeczyszczające, rozluźniające, przeciwzapalne. Ponadto pobudza apetyt, leczy niestrawność, nieżyt żołądka i jelit oraz zatrucia pokarmowe.
Miruna w postaci naparu z liści jest doskonałym naturalnym środkiem dezynfekującym. Leczy różne schorzenia skórne min: trądzik, egzemę, krosty ropne. Napar można używać dla zmniejszenia bólu po wyrwaniu zęba.
Ponadto liście miruny stanowią składnik wielu kosmetyków np. toników do twarzy, które likwidują zmarszczki i przebarwienia skóry oraz opóźniają proces starzenia.
Suszone lub świeże liści są niezwykle aromatyczne. Wykorzystywane są do celów kulinarnych, dodaje się do ciężkostrawnych potraw i sosów . Można również dodać do sałatek, jajecznicy i na kanapki. Usprawniają proces trawienny i zaostrzają zapach dań.

Brak komentarzy: