wtorek, 22 lipca 2014

GŁOŻYNA POSPOLITA - MAŁO ZNANY OWOC

Roślina znana również pod innymi nazwami jako : szydlica pospolita lub jujuba. Owocem głożyny jest pestkowiec przypominający śliwkę węgierki. Jest w kolorze czerwonym lub brązowawym o błyszczącej skórce. Miąższ jest jędrny, trochę mączysty o przyjemnym smaku lekko kwaskowym lub słodkim. Można go spożywać na surowo, suszoną, pieczoną i kandyzowaną. W niektórych rejonach( np. Chiny,Indie) podaje się ją do ryżu, stosuje się jako nadzienie do placków, chleba i różnego pieczywa a nawet uzyskuje się smakowite i zdrowe masło z cukrem, cytryną i przyprawami. Suszone owoce smakowo przypominają daktyle. Natomiast kandyzowane z powodzeniem zastępują rodzynki lub suszone śliwki.
Głożyna pospolita jest mało znana w Polsce. Roślina posiada tą cenna zaletę - wszechstronne zastosowanie do wspomnianych celów kulinarnych oraz spełnia ważna rolę w medycynie naturalnej. Ziele i owoce charakteryzują się zawartością odżywczych składników jak: białko, cukry,tłuszcze, witaminy C, prowitaminę A, bioflawonoidy i składniki mineralne (np., sole kobaltu, żelaza, jodu).Ziele (susz i świeże ziele oraz owoc) wykazuje działanie moczopędne, tonizujące, pobudzające i przeciwmiażdżycowe min. zapobiega chorobom serca. W szczególny sposób poprawia pracę układu pokarmowego min. zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,wzmaga wytwarzanie żółci, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, atonię przewodów żółciowych , zmniejsza napięcie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym. Poleca się do na braku apetytu. Jest zalecane osobom starszym oraz osobom będącym na diecie ubogiej w sól. Napar z ziela leczy szkorbut, natomiast odwar z korzenia jest skuteczny na ból zęba.
Prześlij komentarz