środa, 16 lipca 2014

POZIOMKI - SMACZNE I ZDROWE OWOCE

Poziomki przez większość uważane są jako owoce leśne. Występują też odmiany ogrodowe, które mają dorodne owoce i zawierają więcej cukru, ale brak im aromatu leśnych poziomek.
Spożywa je najczęściej na surowo, zachowują wówczas witaminy i inne składniki odżywcze. Można je suszyć lub wycisnąć sok, dodawać do aromatyzacji dżemów, deserów, galaretek, kompotów itd. Poziomki zawierają witaminę A, B1,B2 i C, zarówno w owocach jak i liściach. Jak również sole mineralne, najcenniejsze to : żelazo, fosfor, sód, wapń, siarka , potas i kwas foliowy. Z innych substancji odżywczych pektyny,cukry i kwasy organiczne np. jabłkowy i cytrynowy.
Naturalnym surowcem leczniczym są owoce i liście, które są składnikami wielu mieszanek ziołowych. Liście poziomki są składnikami herbatki ziołowej, która znakomicie reguluje przemianę materii i ma działanie ściągające. Napar z młodych liści poziomki lub sok ze świeżych owoców pomagają w nieżytach dróg oddechowych i kaszlu. Są bardzo skuteczne w biegunce i przy obfitej miesiączce. Poziomki działają moczopędnie i przeczyszczająco. Poleca się je na kamienie moczowe oraz na kamień nazębny. Mogą być stosowane z powodzeniem w wielu kuracjach np. przeciw otyłości, w miażdżycy, chorobach serca i krążenia. Te zdrowe owoce wzmacniają odporność całego organizm. Poziomki mają dobry wpływ na cerę, wykorzystuje się je w kosmetyce.
Uwaga! Osoby ze skłonnością do alergii, powinny unikać zbyt częstego jedzenia poziomek.
Prześlij komentarz