wtorek, 15 lipca 2014

OWIES ZWYCZAJNY- W MEDYCYNIE NATURALNEJ

W celach leczniczych zbiera się całą roślinę, razem z łodygą. Z owsa zwyczajnego otrzymuje się szereg produktów spożywczych min. płatki owsiane, z których przyrządza się lecznicze zupki i kleiki. Kasze owsiane zawierają dużo śluzów i dlatego poleca się je osobom chorym na schorzenia układu pokarmowego. Owies zawiera takie składniki odżywcze i lecznicze jak: skrobię, tłuszcz, białko, witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C. Zawiera również enzymy oraz sole mineralne (dużą ilość krzemu, żelazo, mangan, cynk, miedź, kobalt).
W medycynie naturalnej owies znajduje zastosowanie w przypadku wiele schorzeń. Przyjmowany jest w postaci odwaru, nalewki , naparu lub jako zasypki z mąki owsianej lub płatków, która pomaga na wrzody, czyraki i ropnie. Odwar z owsa jest stosowany do kąpieli, które działają kojąco na bóle reumatyczne a jednocześnie poprawiają stan skóry. Mleczko z dodatkiem naparu z owsa nawilża wysuszoną skórę. Natomiast odwar ze słomy pomaga w nadmiernej potliwości nóg. W leczeniu zaburzeń wewnętrznych zalecana jest nalewka z owsa. Wzmacnia układ nerwowy i pomaga na : depresje, nerwobóle, bezsenność. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i chroni przed rakiem jelit. Zalecana jest kobietom i mężczyznom. U kobiet regeneruje układ rozrodczy, łagodzi bóle miesiączkowe i skutki menopauzy oraz jest lekarstwem na kobiecą oziębłość. U mężczyzn wpływa dodatnio na potencję. Dzieciom preparaty z owsa dodają energii, przyspieszają wzrost, wzmacniają młody układ kostny.
Prześlij komentarz