czwartek, 21 sierpnia 2014

DZIKI RYŻ-PRODUKT ZDROWY, NATURALNY I LECZNICZY




Zwany inaczej ryżem wodnym, wodnym owsem lub zyzanią wodną. W stanie naturalnym rośnie nad brzegami zimnych wód: rzek i jezior. Ryż jest zbierany ręcznie, nie zawiera żadnych konserwantów i środków chemicznych. Jest to produkt absolutnie naturalny. Jego wygląd nie przypomina białego ryżu, bardziej przypomina nasiona trawy. Nazywa się go często kawiorem ziaren, dlatego że jest najdroższym gatunkiem ryżu.
Dziki ryż zawiera wiele witamin (szczególnie z grupy B),składniki mineralne cynk i potas oraz błonnik. Swoje cenione wartości lecznicze zawdzięcza takim składnikom jak: skrobia i białko o wysokiej jakości. Dziki ryż jest źródłem tych cennych składników. W procesie leczniczym pomaga w ustabilizowaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Reguluje procesy trawienne, leczy niestrawność, zapobiega biegunkom i zaparciom. Zmniejsza też zagrożenie nowotworem przewodu pokarmowego. Ponadto ma niska zawartość tłuszczu (jest produktem niskokalorycznym),zalecanym osobom otyłym. Spełnia wymagania diet leczniczych.
Z uwagi na swoje wartości odżywcze, oryginalny smak orzechowy i nieco pikantny jest dodawany do wyśmienitych sałatek i dań z rybami, skorupiakami i mięsem oraz do zup i deserów.

Brak komentarzy: