wtorek, 5 sierpnia 2014

EGZOTYCZNE KLEISZCZE SMAKOWITE - NATURALNY LEK

Największe uprawy tej egzotycznej rośliny znajdują się w południowych regionach Azji min. Birmie, Indii , Jamajce.
W medycynie naturalnej od tysięcy lat wykorzystuje się z owoce, liście, korę i korzenie kleiszcza smakowitego. Roślina zawiera garbniki, alkaloidy, sterole, kumarynę, witaminy oraz olejki eteryczne. Świeże owoce zawierają znaczną ilość witaminy A i C. Wykazują dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Regulują pracę jelit, poprawiają procesy trawienne i pobudzają przemianę materii. Owoce i preparaty z nich zapobiegają infekcjom górnych dróg oddechowych przeziębieniu, anginie, katarowi oraz grypie i astmie. Świeży ale niedojrzały owoc posiada właściwości ściągające. Wywar z kory drzewa jest naturalnym lekiem na biegunkę, czerwonkę, zaparcia oraz inne nieżyty przewodu pokarmowego. Odwar z kory jest pomocny na epilepsję.
W celach leczniczych stosuje także liście rośliny, które łagodzą objawy pieczenia podczas oddawania moczu, obniżają gorączkę a preparaty z liści leczą nadkwasotę oraz ospę. Preparaty z korzenia rośliny są bardzo skuteczne na mdłości, bóle mięśni, stawów, reumatyzm. Pobudzają apetyt i delikatnie uspakajają. Olejek z nasion rośliny niszczy w organizmie grzyby chorobotwórcze i bakterie. Zewnętrznie zmielone na papkę liście wykorzystuje się jako okład na głowę lub piersi, obniża on gorączkę. Okłady z suszonych liści zalecane są na trudno gojące się rany, krosty, czyraki i owrzodzenia. Olejek z nasion może być wykorzystany jako składnik bazowy kropli do uszu.
Owoce posiadają cenne właściwości smakowe, są słodkie i idealnie nadają się na galaretki, dżemy, soki oraz szczególna popularnością cieszą się drinki. Miąższ owocu posiada piękny jasnoczerwony lub różowy kolor
Prześlij komentarz