środa, 6 sierpnia 2014

JEŻYNA -NATURALNY LEK




Wartości lecznicze, odżywcze i smakowe najwięcej posiadają ciemne jeżyny, niemal o czarnej barwie. Nabierają one stopniowo ciemny kolor i miękną, stają się soczyste. Dojrzewają na przełomie sierpnia i września.
Naturalnym surowcem leczniczym są liście i owoce jeżyny. Suszone liście zawierają garbniki, flawonoidy, pektyny,witaminę C oraz kwasy organiczne min. jabłkowy i bursztynowy. Owoce są bogate w błonnik, karotenoidy, pektyny, witaminy A, B1,C, kwasy organiczne,antocyjany, garbniki, sole mineralne (fosforany, sole potasu, żelaza, magnezu i wapnia). Mają sporo cukru( chociaż mniej od malin) i są bardzo aromatyczne.
W leczeniu naturalnym stosuje się często herbatkę jeżynową. Ma ona działanie lekko ściągające, grzybobójcze , bakteriobójcze, zwalcza infekcje oraz wzmacnia i pobudza układ immunologiczny. Znany jest dobroczynny wpływ herbatki na układ pokarmowy np. zmniejsza przekrwienie śluzówek jelita, działa tonizująco na mięśnie żołądka. Jeżyny przyśpieszają powrót do zdrowia w okresie rekonwalescencji. Napar z liści zalecany jest na biegunki oraz w nieżytach żołądka. Natomiast odwar z liści ma działanie napotne i moczopędne i oczyszczające. Liście są składnikiem wielu mieszanek o działaniu przeciwcukrzycowym. Zarówno liście jak i jeżyny stosowane są zewnętrznie. Z liście jeżyny przygotowuje się odwar do płukania gardła. Natomiast jeżyny są pomocne w przypadku pleśniawek jamy ustnej, leczą również wypryski skórne, egzemy, rany, czyraki i owrzodzenia.

Brak komentarzy: