piątek, 29 sierpnia 2014

LONGANY-SMACZNE I LECZNICZE OWOCE




Longan pochodzi z Chin. Uprawiany jest poza Chinami w Indiach, Wietnamie, Malezji, Filipinach i Hawajach. Jest to wysokie i wiecznie zielone drzewo. Owoce dojrzewają w lipcu i sierpniu. Przypominają mirabelki. Mają cienką ale zdrewniałą skórkę. Miąższ ich ma perłową barwę, ma konsystencję kleistą, śluzowatą i przezroczystą. Najsmaczniejszy i zdrowe są owoce z drzewa. Świeże longany dodaje się do sałatek i deserów owocowych. Nie dojrzewają one w temperaturze pokojowej. Dlatego też najczęściej sprzedaje się je mrożone, suszone lub w postaci przetworów. Przetwory mają słodkawo - kwaskowy smak o delikatnym piżmowym posmaku. Longany suszone są składnikiem napoi orzeźwiających i alkoholowych, deserów. Wyrabia się z nich wina i likiery.
Miąższ z owoców longanu, posiada właściwości lecznicze. Wpływa odżywczo i wzmacniająco na organizm oraz zapobiega infekcjom, ponieważ zawiera znaczną ilość witaminy C. Miąższ longanu jest naturalnym lekiem na stany nerwicowe, uspokaja , leczy stany lękowe, depresje, palpitację serca, nadpobudliwość, bezsenność oraz zaburzenie pamięci. Jest doskonałym środkiem na zaburzenie różnych organów : trzustki, bóle brzucha, poprawia krążenie krwi. Ponadto działa wymiotnie i przeciwgorączkowo. Owoce są uznawane za antidotum na wiele trucizn min. na jad węża. Wywar z suszonego miąższu działa tonizująco. Natomiast preparaty z nasion działają ściągająco, likwidują nadmierne pocenie się oraz tamują krwawienia

Brak komentarzy: