niedziela, 7 września 2014

CUKRZYCA I ZIOŁA

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną. Przyczyną choroby jest niski poziom w organizmie insuliny(hormon trzustki). Występują dwa typy cukrzycy I i II. Cukrzyca typ I dotyka zazwyczaj ludzi młodych. Jest związana z zaburzeniem czynności trzustki. Cukrzyca II występuje u ludzi starszych, wiąże się ze złą dietą i otyłością. Choroba powoduje szereg powikłań w narządach: nerkach, układzie krążenia, układzie nerwowym, w mózgu i oczach. W typie I konieczne jest stałe podawanie insuliny. W typie II odpowiednia dieta i tryb życia wyrównuje poziom cukru we krwi.
Zioła są naturalnym i wspomagającym lekiem przy cukrzycy.Jednym z ziół jest kozieradka pospolita. Sproszkowane nasiona rośliny poprawiają ogólny metabolizm organizmu oraz obniżają poziom cukru we krwi. Bardzo pomocny w zaburzeniach organizmu jest czosnek pospolity. Jest środkiem o działaniu przeciwcukrzycowym, obniża poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi, leczy nadciśnienie. Oczyszcza i wzmacnia organizm, poprawia pracę układu krążenia i nerwowego. Działanie przeciwcukrzycowe posiada także mniszek pospolity. Poprawia przemianę materii i pobudza czynności wydalnicze trzustki. Dla osób chorych na cukrzycę zaleca się wiosenną kurację oczyszczającą. Polega na spożywaniu świeżych i młodych liści mniszka, 3 łyżki surowca przed ostatnim posiłkiem w ciągu dwóch tygodni. Lub sałatkę z liści mniszka z dodatkiem kiszonej kapusty, marchewki i odrobinę soku z cytryny.Kolejne zioło rdest-ptasi zmniejsza poziom cukru w wydalanym moczu, łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem błony śluzowej. Ogólnie poprawia samopoczucie i kondycję. Zaleca się częste picie odwaru z rdestu-ptasiego.
Prześlij komentarz