wtorek, 9 września 2014

CUKROWA PALMA-ŹRÓDŁO ZDROWIA

Nazywana również jako słocza cukrowa, słocza pierzasta winosłocz cukrowa. W stanie naturalnym występuje na Jawie, Sumatrze, na obszarach Indii i Malezji. Surowcem odżywczym i leczniczym jest owoc palmy i jego nasiona. Jest żółty, zawiera 2 lub 3 nasiona. Z soku palmy uzyskuje się cukier. Cukier palmowy jest powszechnie ceniony w krajach tropikalnych. Również zdobywa popularność w Europie. Sok palmowy służy także do produkcji kwaśnego wina, które po obróbce daje wyborny arak. Młode nasiona można spożywać na surowo,są bardzo zdrowe. Z nasion palmy cukrowej przygotowuje się słodkie przetwory lub wytwarza się mączkę skrobiową (sago). Mąka palmowa jest bardzo odżywcza, wypieka się z niej popularne w tych regionach placki.
Cukrowa palma posiada także właściwości lecznicze. Nasiona palmy zawierają takie składniki jak olej, cukry, skrobię i białko Są one źródłem zdrowia. Działają odżywczo, wzmacniająco, przeciwzapalnie oraz regenerują organizm. Ten naturalny lek reguluje procesy trawienne, polecany jest w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, osłania i lekko przeczyszcza. Składniki cukrowej palmy są naturalnym budulcem tkanek i komórek, ponadto uszczelniają naczynia krwionośne.
Prześlij komentarz