sobota, 27 września 2014

SŁONECZNIK- NATURALNE ŹRÓDŁO ENERGII I ZDROWIA

Roślina pochodzi prawdopodobnie z Meksyku. Starożytni Majowie czcili roślinę jako symbol słońca. Uznawali ją za skuteczny afrodyzjak, wspomagający doznania miłosne.
Jest to roślina ozdobna a zarazem jest naturalnym źródłem zdrowia. Właściwości lecznicze posiadają nasiona i wytłaczany z nich olej oraz suszone płatki słonecznika.
Jadalne nasiona słonecznika, zawierają substancje odżywcze i lecznicze min. około 40% tłuszczu (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E i F oraz cenne sole mineralne. Dzięki tym składnikom, nasiona słonecznika wykazują działanie regenerujące, odmładzające i stymulujące. Wpływają korzystnie na narządy płciowe i dodają sił. Nasiona dodaje się do sałatek warzywnych , tofu i innych potraw. Podnoszą one naturalne walory smakowe i odżywcze.
Z nasion słonecznika jest wytwarzany na zimno, bardzo cenny olej słonecznikowy. Jego walory odżywcze i lecznicze są nieocenione. Stosowany wewnętrznie wykazuje działanie oczyszczające, poprawia pracę serca, odmładza organizm oraz dodaje energii i witalności. Olej tłoczony na zimno, stosowany zewnętrznie pomaga usuwać zmarszczki i inne oznaki starzenia się skóry, sprawiając że ciało staje się elastyczne i jędrne.
Właściwości odżywcze posiadają również suszone płatki słonecznika. Zawierają one flawonoidy, karotenoidy, cholinę, gorycze, węglowodany i sole mineralne. Dawniej robiono z nich napój miłosny lub dodawano do dań.
Prześlij komentarz