sobota, 27 września 2014

KARCZOCH-ROŚLINA ODŻYWCZA I LECZNICZA

Karczoch jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Liście rośliny zawierają wiele cennych związków odżywczych i leczniczych min. glikozydy flawonoidowe, kwas glikolowy i glicerynowy, śluzy, pektyny , białko, tłuszcze, substancje azotowe, karoten, witaminy z grupy B i witamina C.
I co najważniejsze karczoch jest naturalnym źródłem kwasu foliowego i potasu.
Karczoch jest środkiem żółciopędnym i moczopędnym. Leczy żółtaczkę, kamicę pęcherzyka żółciowego, zapalenie wątroby i regeneruje miąższ wątroby. Pomaga w leczeniu skazy moczanowej, reumatyzmu, wpływa na zwiększone wydzielanie potu a tym samym przyśpiesza usuwanie z ustroju szkodliwych produktów przemiany materii. Roślina wspomaga proces trawienny, obniża poziom cholesterolu, tłuszczu i cukru we krwi.
Wyróżnia się trzy rodzaje karczochów: jasnozielone, zielone i fioletowe. Spożywa się tylko dno kwiatostanu i dolne części łusek okrywy. Są one bardzo smaczne zarówno w stanie surowym
( przypominają smakiem orzechy włoskie) jak i gotowane lub smażone. Jadalne są także młode pędy rośliny, doskonałe nadają się do surówek, sosów oraz w przetworach.
Prześlij komentarz