poniedziałek, 20 października 2014

POR OGRODOWY - ŻRÓDŁO ZDROWIA I URODY




Por ogrodowy to roślina z rodziny cebulowatych, znana od starożytności i zawierająca przebogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera żelazo, wapń, fosfor, siarkę i magnez. Również bogaty jest w witaminy B1,B2,C,A,E i PP. Można go spożywać w formie duszonej,gotowanej, ale najbardziej wartościowy jest oczywiście na surowo-jako samodzielna surówka, bądź dodatek do surówek z innych warzyw. Por surowy jest doskonałym, naturalnym źródłem zdrowia.
Leczniczo por stosowany jest zewnętrznie -ugotowany w mleku stanowi świetny okład: na opuchlizny reumatyczne, ukąszenia owadów, hemoroidy, czyraki, nagniotki,odciski,ropnie oraz przy krwawieniu z nosa. Spełnia też rolę pielęgnującą urodę. Taki okład odżywia i pielęgnuje skórę twarzy, działa na nią odkażającą.
Wewnętrznie (podczas spożywania) działa moczopędnie -leczy kamicę moczową i nieżyt dróg moczowych. Stosuje się w otyłości,zaparciach i niestrawności. Zalecany jest w anemii, arteriosklerozie, reumatyzmie i artretyzmie. Bardzo efektywnie wspomaga cały organizm soku z pora lub macerat z oczyszczonych i rozdrobnionych korzeni rośliny(moczonych w białym winie przez 10 dni).Syrop z pora min. jest dobry na koklusz.

Brak komentarzy: