piątek, 24 października 2014

WPŁYW JODU NA ZDROWIE CZŁOWIEKA

Jod należy do składników odżywczych. Organizm człowieka nie magazynuje tego pierwiastka, musi być systematycznie uzupełniany. Pierwiastek ten pełni ważną rolę, pobudza tarczycę do produkcji hormonów tarczycy (min. tyroksyny).Hormony tarczycy wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i kostnego, wzrost. Biorą udział w przemianie materii. Niedobór jodu lub jego nadmiar powoduje zaburzenia zdrowotne, mówimy wówczas o niedoczynności lub nadczynności tarczycy. W leczeniu naturalnym zaburzeń chorobowych tarczycy ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, powietrze, tereny zamieszkania. Wiadomo, że najwięcej jodu występuje nad morzem, najmniej na terenach górskich. W wielu krajach ubogich w naturalne środowisko jodu, dodaje się pierwiastek jodu do soli kuchennej.
Nadczynność tarczycy prowadzi do - przyspieszonego tętna, towarzyszy temu rozdrażnienie, nerwowość,często utrata masy ciała, wytrzesz oczu i powiększenie wola. Przy nadczynności zaleca się dietę bogata w produkty:białko ( mleko,chude mięso i chude ryby np. dorsz i sandacz), witamina A( np. marchew,papryka, pomidor),witamina B1(produkty zbożowe,jaja), witamina C( natka pietruszki,papryka, cytrusy...),wapń(mleko i jego przetwory. Należy ograniczyć tłuszcz,oraz warzywa takie jak min. kapusta, brokuły, kalarepa, które wpływają na rozrost wola.
Przy niedoczynności tarczycy -objawy towarzyszące chorobie to: nerwowość, obniżenie nastroju,depresja, zaburzenia krążeniowe i sercowe, podwyższony poziom cholesterolu, zagrożenie miażdżycą, uczucie zimna, obrzęk twarzy , brak koncentracji i inne. Zalecana jest odpowiednia dieta oparta o produkty zawierające jod i oraz zwiększoną ilość białka. Największym źródłem jodu są ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela wędzona, śledź) oraz owoce morza. Trochę mniej jodu występuje w warzywach,owocach, produktach zbożowych i mlecznych. Zawartość tego cennego pierwiastka zależy od warunków i miejsc uprawy. Bogate w jod są :orzechy laskowe,grzyby, szpinak,szparagi,pełnoziarnisty chleb,kasza gryczana..
Prześlij komentarz