środa, 26 listopada 2014

CZAPETKA PACHNĄCA (GOŻDZIKI ) - RZYPRAWA I LEK

Czapetka pachnąca czyli po prostu goździki, od wieków kojarzy się nam głównie jako znakomita, bardzo aromatyczna przyprawa do wszelkiego rodzaju potraw. Jest to roślina uprawna, ale jedynie w krajach strefy klimatycznej-ciepłej. Wymaga dużego nasłonecznienia. Liście rośliny mają charakterystyczne zbiorniki, w których gromadzi się olejek eteryczny. Popularne goździki otrzymuje się poprzez suszenie nierozwiniętych pąków kwiatowych.
Mniej więcej od dwustu lat znane są też lecznicze właściwości czapetki(gaźnikowca). Jako naturalny lek stosujemy czapetkę pachnącą w formie wewnętrznej i zewnętrznej.
Wewnętrznie- ma ona niezwykłe właściwości bakteriobójcze, znieczulające (np. w stomatologii) oraz antywirusowe. Działa przeciwzapalnie, ułatwia trawienie oraz wzmaga apetyt. Bardzo istotne jest działanie czapetki na ośrodkowy układ nerwowy. Jest środkiem uspokajającym, pomaga w omdleniach a nawet wspomaga leczenie mózgu.
Czapetka stosowana zewnętrznie działa oczyszczająco i bakteriobójczo, uśmierza umiejscowiony ból. Doskonale sprawdza się w aromaterapii, gdyż jest rośliną niezwykle wonną.
Prześlij komentarz