czwartek, 6 listopada 2014

MORWA CZARNA - ROŚLINA LECZNICZA




Morwa czarna jest rośliną leczniczą cenioną od wieków w medycynie naturalnej. Surowcem leczniczym rośliny są : owoce-jagody( zawierają witaminę C, cukry, kwasy organiczne, olejek lotny, sporo żelaza); liście (bogate w witaminy A,B1, B2, B6, PP i C) oraz młode gałązki i kora z korzenia rośliny. Stosuje się je w postaci odwarów, nalewek i naparów. Owoce morwy czarnej najzdrowsze są spożywane na surowo lub w postaci nalewki. Pobudzają on trawienie, działają przeczyszczająco, łagodzą zaparcia i kolki brzuszne. Zalecane osobom otyłym. Napar z liści rośliny polecany jest matkom karmiącym , gdyż zwiększa laktację. Napar z liści można łączyć w mieszankach ziołowych np. z kwiatem bzu czarnego lub z miętą, które skuteczne są w przeziębieniu i chorobach górnych dróg oddechowych min. w anginie, grypie, bronchicie, dolegliwościach płuc oraz łagodzą kaszel. Preparaty zawierające liście morwy czarnej są skuteczne w leczeniu cukrzycy (wzmagają wytwarzanie insuliny). Natomiast odwar z młodych gałązek skuteczny jest na bóle reumatyczne. Także , pożyteczna jest kora z gałązek i korzeni. Odwar z nich leczy przeziębienie, stany zapalne jamy ustnej, gardła. Odwar ten działa też moczopędnie, oczyszcza organizm .Świeży sok z korzenia jest skutecznym środkiem przeciwrobaczym.
Zewnętrznie zalecany jest do płukania płyn z rozgniecionych jagód , który jest pomocny w stanach zapalnych gardła (ból i owrzodzenie).Również świeże liście goją rany i owrzodzenia. Doskonale wysusza i goi skaleczenia oraz żylaki odbytu, sproszkowane łyko z gałązek.

Brak komentarzy: