niedziela, 30 listopada 2014

PIEPRZOWIEC ROCZNY - PRZYPRAWA I LEK O OSTRYM SMAKU




Pieprzowiec spotykany pod inną nazwą - pieprz turecki. Jest to odmiana papryki o ostrym smaku.Wysuszone owoce, mieli się na proszek. W ten sposób uzyskuje się bardzo zdrową przyprawę, która stosowana umiarkowanie wspomaga trawienie min. potraw mięsnych i alkoholu.
Do celów leczniczych wykorzystuje się dojrzałe owoce odmiany długo-owocowej, czerwone.
Najważniejszym składnikiem owocu pieprzowca jest kapsaicyna, która ma ostry, piekący smak. Poza tym zawiera on saponiny, karotenoidy, flawonoidy, olejek eteryczny, witaminę C, B i E oraz sole mineralne(żelazo, wapń, fosfor).
Owoc i wyciągi z pieprzowca rocznego silnie drażnią błony śluzowe jamy ustnej, gardła,przełyku,
żołądka oraz jelita cienkiego, podawane doustnie pobudzają silne wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Wywiera to korzystny wpływ na wzrost apetytu, niestrawność raz łagodzi odruchy wymiotne. Natomiast napar z pieprzowca wykazuje działanie wiatropędne, napotne, moczopędne. Jest to doskonały środek odkażający, przeciw działa stanom zapalnym działa przeciwbakteryjnie oraz antyseptycznie. Znane jest dobroczynne wpływ pieprzowca na układ nerwowy(w przypadku depresji i nerwic, migreny) i krwionośny(poprawia krążenie i dopływ krwi, obniża poziom cholesterolu).Ponadto wzmacnia on organizm , uodparnia na dokuczliwe przeziębienia i katar.
Napar wykorzystywany jest także zewnętrznie jako środek rozgrzewający skórę. Doskonały przy nerwobólach, bólach reumatycznych , artretycznych. Nalewką z pieprzowca można płukać bolące gardło. Trzeba pamiętać o zachowaniu umiaru w zażywaniu pieprzowca-pieprzu !

Brak komentarzy: