poniedziałek, 1 grudnia 2014

LIMETA-ŻRÓDŁO ZDROWIA




Limeta znana jest także pod nazwami:limeta kwaśna, limona i cedrat. Owoce limety mają cienką, gorzką skórkę koloru żółtawo-zielonego. Jest to owoc okrągły(5 cm średnicy), o bardzo soczystym , kwaśnym i aromatycznym miąższu. Owoc limety jest źródłem zdrowia tzn. zawiera bardzo dużo witaminy C . Ponadto można w nim wyodrębnić witaminę P i B,kwasy organiczne(ma więcej kwasu cytrynowego niż cytryna). Trudno jeść go na surowo, ale sok z owocu służy do produkcji napojów orzeźwiających. Z owoców przyrządza się smakowite konfitury, dżemy, dodaje się do lodów itd.
Owoc limety jest naturalnym lekiem. Duża zawartość witaminy C sprawia ze chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wzmacnia i mobilizuje siły obronne. Bardzo istotna funkcja to oczyszczanie ustroju z substancji toksycznych. Doskonale wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych jak: przeziębienia, grypa, angina , infekcje płuc oraz obniża gorączkę. Leczy i zapobiega szkorbutowi, awitaminozie i anemii. Limeta w dużym stopniu reguluje i leczy układ pokarmowy min. infekcje jelitowe, nieżyt żołądka oraz żółtaczkę. Wspomaga leczenie: kamicy moczowej, podagry, puchliny wodnej oraz korzonków nerwowych.
Zewnętrznie wykorzystuje się olejek z owoców limety. Kąpiele z dodatkiem kilku kropli olejku są orzeźwiające i relaksujące. Stosowany jest z powodzeniem w aromaterapii. Z kolei sok z limety pomocny jest w stanach zapalnych skóry: grzybicy, egzemie, łojotoku oraz wzmacnia łamliwe paznokcie. Sok służy też do płukania bolącego gardła.

Brak komentarzy: