czwartek, 20 listopada 2014

PRZYPRAWY ZIOŁOWE-WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Olbrzymią zaletą przypraw ziołowych jest ich aromat, który poprawia smak i zapach potraw.. Zawierają one olejek eteryczny, mikroelementy, witaminy. Przyprawy ziołowe poza stroną kulinarną posiadają naturalne właściwości lecznicze. Głównie ułatwiają proces trawienia tłuszczów, pobudzają wydzielanie żółci,odtruwają i leczą organizm.
Większa część przypraw pobudza proces trawienny, wzmacnia żołądek, zapobiega wzdęciom, są wiatropędne, przeciwskurczowe i leczą nieżyty dróg trawiennych. Do tej grupy można zaliczyć: bazylię, czarnuszkę, anyż,berberys,cząber, estragon (napar leczy nerwice żołądka), kminek, kolendra, koper, majeranek, szałwia, tymianek. Niektóre z wymienionych przypraw z uwagi na właściwości mlekopędne zalecane są dla matek karmiących. Będą to:bazylia, czarnuszka, kminek, koper. Część przypraw posiada również właściwości rozgrzewające, wykrztuśne, bakteriobójcze, przeciwzapalne, ściągające będą to:anyż, koper, majeranek(maść majerankowa), tymianek. Przyprawy ziołowe wzmacniające i odżywcze:anyż, berberys,czarnuszka, pokrzywa, szałwia, kolendra. Pokrzywa i szałwia posiadają także działanie przeciwcukrzycowe. Właściwości moczopędne mają: bazylia, czarnuszka (rozpuszcza także złogi reumatyczne), cząber, kminek, koper, rozmaryn. Niektóre, wymienione przyprawy ziołowe wzmacniają układ krwionośny, serce, nerki oraz nerwy. Bazylia,kminek, rozmaryn pobudzają pracę serca i stymuluje nerwy, tymianek wspomaga serce i nerki, pokrzywa czyści krew ze złogów, rokitnik obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia krwionośne.
Prześlij komentarz