środa, 19 listopada 2014

ŻELAZO (Fe) NIEZBĘDNE DLA ZDROWIA




Żelazo jest białoszarym metalem z grupy żelazowców. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wpływa na kondycję zdrowotną człowieka. Zła dieta(dużo soli, cukru, dużo białego pieczywa), niedojadanie, mała aktywność fizyczna prowadzi do niedoboru żelaza, a dalej do chorób. Na skutek braku żelaza dochodzi do anemii, która objawia się zmęczeniem, apatią, bólami głowy, brak koncentracji, mrowienie w stopach, bladość skóry, zaparciem,wzdęcia, zajady w kącikach ust, kruchością paznokci i wypadaniem włosów. Może też prowadzić do rozwoju nowotworów.
Niedobór żelaza można uzupełnić naturalnymi lekami np.: jeść pietruszkę,szpinak, pić raz dziennie soki z ( marchwi, pokrzywy, szpinaku i mniszka pospolitego), jeść świeżą pokrzywę z dodatkiem miodu; stosować mieszanki ziołowe min: (liść czarnej porzeczki i owoc dzikiej róży po20g, kwiat głogu 60g ).
Najwięcej żelaza zawierają takie produkty żywnościowe jak: małże, pestka dyni, wątróbka, grzyby,
suszone owoce, chleb pół-ziarnisty, mięso wołowe. Zalecane produkty: podroby, mięso, ryby,kapusta kiszona, ziemniaki, kalafior, brokuły, pomidory i inne. Przyswajaniu żelaza sprzyja witamina C.

Brak komentarzy: