wtorek, 18 listopada 2014

SZAFRAN-NATURALNY LEK I PRZYPRWA

Szafran (szafran uprawny) znajduje zastosowanie w medycynie jako naturalny lek, dodatek do kosmetyków i środków farmaceutycznych. Jest też cenną przyprawą, zaś pigment jest wykorzystywany w farbiarstwie.
Znaczenie lecznicze doceniono już w starożytności. Stosowano go jako naturalny środek o działaniu wiatropędnym. Stosowano go także w leczeniu chorób zakaźnych min. czarnej ospy.
Obecnie znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeniach układu pokarmowego, wzmacnia żołądek,wątrobę i jelita. Od dawna jest stosowany w leczeniu górnych dróg oddechowych: astmie, szkarlatynie i w uporczywym kaszlu. Posiada też korzystny wpływ na krążenie, choroby serca , reguluje zaburzenia miesiączkowe oraz leczy rany. Łagodzi stany skurczowe ( kolki) u dzieci. Ten naturalny lek posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, moczopędne oraz antyrakowe. Zapobiega procesowi starzeniu się organizmu, jako przeciwutleniacz neutralizuje działanie wolnych rodników.
Szafran jest najdroższą przyprawą świata, wynika to z procesu kosztownej ręcznej produkcji zbierania drobnych słupków kwiatowych. Dlatego też, często jest zastępowany innymi przyprawami o podobnym aromacie i smaku np. kurkumą.
Szafran ma ostry, gorzkawy i korzenny smak. Stosuje się go w minimalnych ilościach. Jest wspaniałym dodatkiem do ryżu, ryb, owoców morza, drobiu, jagnięciny, baraniny, sosów, zup itd. Nadaje żółtą barwę serom, makaronom i wyrobom cukierniczym. Także, dodaje się go do nalewek i likierów.
Prześlij komentarz