środa, 12 listopada 2014

TRUKWA-NATURALNE WALORY SMAKOWE, ODŻYWCZE I LECZNICZE

Wyróżniamy dwie zasadnicze odmiany trukwy-egipską i ostrokątną. Obie rosną w tropikach. Różnią się kształtem owoców. Trukwa jest rośliną z rośliną z rodziny dyniowatych, choć w smaku przypomina raczej ogórka. Do celów spożywczych sporządzamy zazwyczaj sałatki zarówno z owoców jak i liści. Można również gotować, piec, jak też nadziewać trukwy różnymi farszami. Smaczne są również zupy, gulasze i sosy z trukwy.
Takie potrawy mają oprócz smakowych i odżywczych, również naturalne walory lecznicze. Poprawiają prace serca i układ krążenia, regulują ciśnienie krwi, kojąco działają na reumatyzm oraz zapalenie kości i stawów. Z liści trukwy sporządzamy herbatkę, która działa oczyszczająco i moczopędnie. Leczy nerki i pęcherz moczowy. Stosujemy ją przy krwotokach wewnętrznych, wybroczynach. Z kolei preparaty z nasion regulują przemianę materii, oczyszczają organizm. Leczą zaparcia, ułatwiają przyswajanie wartości odżywczych pokarmów. Skuteczne przy bólach brzucha, wzdęciach i nieżytach żołądka.
Z trukwy możemy wybrać tzw. gąbki roślinne, które stosowane zewnętrznie jako okłady wzmacniają i oczyszczają skórę, poprawiają jej ukrwienie, leczą trądzik.Na bazie trukwy wyrabianych jest wiele wartościowych i eleganckich kosmetyków.
Prześlij komentarz