wtorek, 11 listopada 2014

GDY DOKUCZA ZAPALENIE PRZEŁYKU




Takie zapalenie, czyli zgaga powstaje głównie na skutek nadkwasoty lub przy uszkodzeniu błony śluzowej przełyku. Objawia się pieczeniem i uciskiem w żołądku i klatce piersiowej.
Należy ściśle przestrzegać określonej diety. Unikamy potraw drażniących błonę śluzową przełyku i żołądka, a więc czekolady i inne słodycze, czosnku, cebuli, mięty kawy itd. Nie wskazany jest również alkohol. Bezwzględnie należy wystrzegać się alkoholu, ograniczamy go do sporadycznych, okazjonalnych uroczystości, w niewielkich ilościach. Wskazane jest „rzucenie” nałogu palenia.Do minimum ograniczamy potrawy smażone, a także pieczone, bogate w tłuszcz.Przyprawy, zwłaszcza te ostre również są wrogiem przełyku i żołądka. Nie pijemy cierpkich zagęszczonych soków.
Poza przytoczonymi potrawami, można w zasadzie jeść wszystko. Bardzo polecane jest na zgagę mleko, dobrze jest popijać nim posiłki. Również wszelkie przetwory mleczne, jak sery, jogurty itp. mają działanie alkalizujące, czyli sprawiają ulgę w stanie zapalnym przełyku.
Aby nie obciążać żołądka należy spożywać posiłki w niewielkich ilościach, za to często-najlepiej 5 razy dziennie.

Brak komentarzy: