Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
wtorek, 11 listopada 2014
GDY DOKUCZA ZAPALENIE PRZEŁYKU
Takie zapalenie, czyli zgaga powstaje głównie na skutek nadkwasoty lub przy uszkodzeniu błony śluzowej przełyku. Objawia się pieczeniem i uciskiem w żołądku i klatce piersiowej.
Należy ściśle przestrzegać określonej diety. Unikamy potraw drażniących błonę śluzową przełyku i żołądka, a więc czekolady i inne słodycze, czosnku, cebuli, mięty kawy itd. Nie wskazany jest również alkohol. Bezwzględnie należy wystrzegać się alkoholu, ograniczamy go do sporadycznych, okazjonalnych uroczystości, w niewielkich ilościach. Wskazane jest „rzucenie” nałogu palenia.Do minimum ograniczamy potrawy smażone, a także pieczone, bogate w tłuszcz.Przyprawy, zwłaszcza te ostre również są wrogiem przełyku i żołądka. Nie pijemy cierpkich zagęszczonych soków.
Poza przytoczonymi potrawami, można w zasadzie jeść wszystko. Bardzo polecane jest na zgagę mleko, dobrze jest popijać nim posiłki. Również wszelkie przetwory mleczne, jak sery, jogurty itp. mają działanie alkalizujące, czyli sprawiają ulgę w stanie zapalnym przełyku.
Aby nie obciążać żołądka należy spożywać posiłki w niewielkich ilościach, za to często-najlepiej 5 razy dziennie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz