niedziela, 9 listopada 2014

LECZNICZE I ODŻYWCZE WŁAŚCIWOŚCI DYMNICY POSPOLITEJ




Dymnica pospolita, czyli polna rutka występuje na polach, w ogrodach oraz w górach na stokach.
Jest bardo bogata w wiele wartościowych składników o właściwościach leczniczych a zarazem odżywczych. Tak więc jest skarbnicą witaminy C, soli mineralnych , kwasów organicznych, flawonoidów i alkaloidów. Posiada też związki żywicowe, garbniki, potas i wapń.
Wewnętrznie dymnicę przyjmujemy w postaci odwarów i syropów. Działa skutecznie na schorzenia dwunastnicy, przewodu pokarmowego, leczy żółtaczkę i nadkwasotę. Ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Powoduje reakcje rozkurczowe mięśni gładkich jelit, dróg żółciowych, moczowych i ścian naczyń krwionośnych.
Zewnętrznie stosujemy wyciąg z dymnicy, pomaga on na wzrok. Przemywamy oczy przy zapaleniu spojówek. Doskonały jest na liszaje, trądzik, egzemę, czyli generalnie oczyszcza skórę. Ogólnie rzecz biorąc, dymnica pospolita posiada doskonałe właściwości wzmacniające organizm.
Ale uwaga! Bardzo ważne! Dymnica pospolita spożywana w nadmiarze utrudnia oddychanie, może powodować porażenie mięśni gładkich oraz zakłócić funkcjonowanie serca i wątroby.
A więc zalecany jest umiar.

Brak komentarzy: