Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
czwartek, 13 listopada 2014
ŻYTO ZWYCZAJNE-DIETETYCZNE I ZDROWE
Żyto zwyczajne nie wymaga szczególnych warunków uprawnych i jest odporne na niskie temperatury, dlatego jest sadzone w wielu miejscach świata.
Właściwości dietetyczne i zdrowotne zawierają ziarna(ziarniaki). W składzie ziaren żyta jest dużo błonnika, potasu (ma najwięcej że wszystkich zbóż), żelaza, magnezu, manganu, cynku, wapnia, fosforu oraz witaminy E i z grupy B.Z ziarniaków uzyskuje się mąkę, z której wyrabia się bardzo zdrowy ciemny chleb o kwaskowatym smaku. Jedzenie ciemnego pieczywa zapobiega chorobom układu krążenia. Całe ziarna dodaje się do kasz, muesli, zup i sufletów. Znamy doskonałą i zdrową namiastkę kawy oraz wyroby alkoholowe(wina i wódki) na bazie ziaren żyta.
Ziarniaki żyta od dawna doceniane są w medycynie naturalnej. Wykazują działanie przeczyszczające i odżywcze. Oczyszczają organizm z toksyn, jak również korzystnie wpływają na układ krążenia, oczyszczają i regenerują tętnice a także obniżają poziom „złego”cholesterolu we krwi. Ziarna żyta szczególnie pobudzają procesy trawienne, leczą nieżyty przewodu pokarmowego, wrzody żołądka, dwunastnicy. Spożywanie tych produktów łagodzi tak dokuczliwe objawy jak: wzdęcia, zaparcia zatrucia pokarmowego oraz pobudza i regeneruje wątrobę. Produkty te zalecane są szczególnie osobom z nadwagą, pomagają redukować masę ciała. Bardzo ważne- ziarniaki żyta zmniejszają zachorowania na nowotwory układu pokarmowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz